Hukuk YargılamasındaTerekenin Resmî Defterinin Tutulması(TMK m. 619 – 631)
Bu monografi ile incelenen terekenin resmî defterinin tutulması kurumunun, Türk Medeni Kanunu'nun 619 ilâ 631 maddelerindeki metruk ve münzevi vaziyetinden kurtularak fonksiyonel hale gelmesi, içtimai hayattaki uyuşmazlıklarda yasal bir çözüm yolu olarak tercih edilip, uygulanması ile mümkün olacaktır.
Bu monografi üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, resmî defter tutma kavramı; resmî defter tutulması usûlünün tarihçesi, tanımı ve hukukî niteliği ile TMK'nın 619. maddesi ve devamında düzenlenen resmî defter tutulması usûlünün dışında kalmakla birlikte, maddi hukuk ve takip hukukunda düzenlenen diğer defter tutma hâlleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde, resmî defter tutulmasının koşulları ve usûlü; resmî defter tutulması talebi ve bu talebin hukukî sonuçları ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise mahkemece resmî defter tutulması talebinin hükme bağlanmasının sonuçları; tutulan defterin incelenmesi için mirasçıların davet edilmesi ve mirasçıların seçimlik hakları ile terekenin resmî defterinin tutulması isteminin, çekişmesiz yargı işlemi mahiyetiyle, hukuk yargılamasındaki görünüm ve fonksiyonları, öğreti ve doğrudan UYAP üzerinden temin edilen Yargıtay içtihatları ile yoğrulmak suretiyle meseleci bir yöntemle ele alınıp okuyucunun istifadesine sunulmaktadır.
Resmi Defter Düzenlemenin (Tutma) Tarihçesi, Amacı, Tanımı, Hukuki Niteliği ve Diğer Defter Tutma Halleri ile Karşılaştırılması | |
Resmi Defter Tutulmasının Koşulları ve Usulü | |
Resmi Defter Tutulmasının Hukuki Sonuçları |
- Kitap Hakkında
Bu monografi ile incelenen terekenin resmî defterinin tutulması kurumunun, Türk Medeni Kanunu'nun 619 ilâ 631 maddelerindeki metruk ve münzevi vaziyetinden kurtularak fonksiyonel hale gelmesi, içtimai hayattaki uyuşmazlıklarda yasal bir çözüm yolu olarak tercih edilip, uygulanması ile mümkün olacaktır.
Bu monografi üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, resmî defter tutma kavramı; resmî defter tutulması usûlünün tarihçesi, tanımı ve hukukî niteliği ile TMK'nın 619. maddesi ve devamında düzenlenen resmî defter tutulması usûlünün dışında kalmakla birlikte, maddi hukuk ve takip hukukunda düzenlenen diğer defter tutma hâlleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde, resmî defter tutulmasının koşulları ve usûlü; resmî defter tutulması talebi ve bu talebin hukukî sonuçları ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise mahkemece resmî defter tutulması talebinin hükme bağlanmasının sonuçları; tutulan defterin incelenmesi için mirasçıların davet edilmesi ve mirasçıların seçimlik hakları ile terekenin resmî defterinin tutulması isteminin, çekişmesiz yargı işlemi mahiyetiyle, hukuk yargılamasındaki görünüm ve fonksiyonları, öğreti ve doğrudan UYAP üzerinden temin edilen Yargıtay içtihatları ile yoğrulmak suretiyle meseleci bir yöntemle ele alınıp okuyucunun istifadesine sunulmaktadır.Konu BaşlıklarıResmi Defter Düzenlemenin (Tutma) Tarihçesi, Amacı, Tanımı, Hukuki Niteliği ve Diğer Defter Tutma Halleri ile Karşılaştırılması Resmi Defter Tutulmasının Koşulları ve Usulü Resmi Defter Tutulmasının Hukuki Sonuçları Stok Kodu:9786050509434Boyut:17,00x25,00Sayfa Sayısı:377Baskı:1Basım Tarihi:2021Kapak Türü:CiltliDili:Türkçe
- Yorumlar
- Yorum yazBu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.